Свят

Суши и наводнения причиняват загуби за 3.6 трилиона евро

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За пръв път имаме оценка на въздействието на бедствията върху глобалното селско стопанство. През последните 30 години са били загубени култури и животновъдна продукция на стойност 3.6 трилиона евро.

Това се казва в доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Сушите са отговорни за почти половината от загубите, но наводненията, бурите, вредителите, здравните кризи и войните също имат увеличаващо се въздействие.

Бедствията причиняват безпрецедентни щети и загуби в селското стопанство по целия свят. Тяхната нарастваща тежест и честота, от 100 годишно през 70-те години на миналия век до около 400 годишно през последните 20 години, засягат системите на хранително-вкусовата промишленост в различни измерения, като компрометират продоволствената сигурност и подкопават устойчивостта на селскостопанския сектор.

Максимо Тореро – главен икономист на Организацията по прехрана и земеделие

Азия е най-засегнатият континент, но в световен мащаб средната загуба е 116 милиарда евро годишно – 5 процента от годишния брутен вътрешен земеделски продукт в света.

Очаква се въздействието на природните бедствия и катаклизми да се влоши с измененията на климата, което ще изостри съществуващите социални и екологични дисбаланси.