Свят

Спират големите кораби през Панамския канал заради сушата

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ръководителите на Панамския канал заявиха, че очакват приходите от водния път да намалеят, след като властите бяха принудени да ограничат броя на преминаващите през съоръжението кораби до 32 поради липса на валежи. Приходите догодина могат да намалеят с до 200 млн. долара заради сушата. 

От Управлението на Панамският канал съобщиха, че транзитът през канала ще бъде намален и ще се ограничи размерът на преминаващите кораби заради продължителната суша.

Кризата ги е принудила да наложат ограничения, които могат да останат в сила до септември 2024 г.

"Дълбочината, сериозността на тази криза е наистина нетипична. Тя е много тежка, така че смятаме, че от сега до 30 септември следващата година ще трябва да работим с ограничения при преминаването", заяви Рикаурте Васкес Моралес, управител на Панамския канал.

Мярката има за цел да ограничи броя на корабите до 32, вместо до 38, които обикновено преминават през канала. Мярката ще доведе до намаляване на годишните приходи на трасето с около 200 млн. долара. Моралес увери, че каналът ще запази ефективността на маршрута, който е един от най-важните в световната морска търговия.

"Факт е, че променливостта на водите е различна, моделът на валежите е различен и сега е необходимо да се приспособим към реалността, която не е задължително да бъде решена с резервоар", допълва още Моралес.

Мярката за ограничаване на броя на корабите, които могат да преминават през маршрута, влезе в сила миналата неделя и е първият път, в който междуокеанският маршрут я приема по причини, свързани с криза или извънредни климатични условия.

Не са паднали достатъчно дъждове, които да захранват водосборната система от реки и потоци, които пълнят езерата, чиито води на свой ред пълнят шлюзовете. Водосборният басейн снабдява с прясна вода и град Панама, където живее около половината от 4-милионното население на страната. Преди обявяването на мерките каналът очакваше да получи около 4,9 млрд. долара от такси през следващата година.

Предишните ограничения тази година включваха ограничаване на транзита до по-малки кораби. Панамският канал е изправен пред един от най-тежките и продължителни сухи сезони в своята стогодишна история.