Култура

Писателката Здравка Евтимова: Нека бъдем златотърсачи на доброто

От Euronews България Euronews България

Ние трябва да сме в голяма степен златотърсачи. Светлата страна са късовете самородно злато, които ни правят човечество, така че нека бъдем златотърсачи на доброто.

Това послание отправи от студиото на „Добро утро, Европа“ българската писателка Здравка Евтимова, която в края на миналия месец беше удостоена с награда за креативно използване на езика и въздействаща експресивност при разработка на естетически теми и идеи на международния фестивал за проза „Михай Еминеску“.

„За мен беше много голяма изненада. Поканиха ме да отида в Румъния, но не ми казаха точно за какво, казаха ми, че ще чета разкази. Занесох много поезия. Прочетох стихове на шестима писателя от България, които ми бяха дали свои стихове. И накрая в последния ден ми казаха, че ми дават тази награда за проза“, разказа Здравка Евтимова.

„Приятна беше изненадата наистина, много се развълнувах“, сподели още писателката.

Тя обясни, че фестивалът е международен, а самият председател на академията е чел нейна книга на френски език, което и най-вероятно е било причината тя да получи покана на фестивала.

Когато пиша нещо, никакви награди не са ми в ума, най-голямата награда е да срещна някой приятел или дори непознат и да каже - четох твой разказ, ела да пием едно кафе.

Здравка Евтимова, писателка

Тя разказа и за своето посещение в Албания заедно с българския журналист и общественик Валери Яков във връзка със заснемането на филм за Йоан Кукузел.

Писателката подчерта, че са били радушни посрещнати отстрана на българското малцинство в Албания, както и от албанската писателка Диана Чули.

Целия разговор вижте във видеото.