Европа

С викове "Аллах Акбар", чеченец уби учител и рани други двама във френско училище (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Въоръжен с нож мъж е убил учител в гимназия в северната част на страната, в която някога е учил, и е ранил тежко друг учител и охранител. Ранените са в критично състояние.

Инцидентът е станал около 11 часа в лицея "Гамбета" в град Арас, на около 185 км северно от Париж. Нападението се разследва като потенциален тероризъм на фона на нарастващото световно напрежение заради войната между Израел и Хамас. То се води от френски прокурори за борба с тероризма. Те заявиха, че разследват обвинения, включително свързани с тероризъм убийство и опит за убийство, срещу заподозрения, който е бил арестуван.

"Това лице е било известно на полицията. Включено е в списъка на службите за сигурност за наблюдение на предполагаеми радикални елементи. Той е извикал Аллах Акбар и е прерязал гърлото на жертвата. Изключително съм шокиран от това, което видях. Беше ужасно да видя този невинен човек, убит на работното си място от един луд", заяви Слиман Хамзи, полицейски служител.

Националната полиция съобщи, че заподозреният нападател е на около 20-годишна възраст, руски гражданин от чеченски произход. Нападателят е бил арестуван и отведен в полицейския арест. Брат му, на 17 години, също е бил задържан.

Учениците са били затворени в класните стаи.

Нападението се случва почти три години след обезглавяването на учителя Самуел Пати на 16 октомври 2020 г., също от чеченец, близо до училището му в предградие на Париж.