Цвят

Treble: Архитекти в Швеция преобразяват административни сгради чрез нова технология

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

За да преобразят тази сграда на местната администрация, архитектите използват нов вид технология, наречена Treble. Това е платформа за симулация, която позволява на проектантите да прегледат как биха могли да изглеждат елементите чрез 3D модели с виртуална реалност. Тя също така дава представа за това какъв би бил шумът на различните пространства. Финнур Пинд, съосновател и главен изпълнителен директор на Treble Technologies, познава тази сграда като петте си пръста, въпреки че за първи път я вижда на живо.

В крайна сметка направихме много неща, които са интегрирани в архитектурата. Мисля, че може би най-интересна е тази нова фасада, която беше проектирана тук, където във всеки елемент на фасадата виждаме тези хубави дървени рамки. Те имат двойна функция - едновременно изглеждат страхотно, но и поглъщат шума.

Финнур Пинд, съосновател и главен изпълнителен директор на Treble Technologies

Всеки детайл е проучен и тестван, преди да бъде изграден. Стъкленият таван, например, е избран пред пластмасовия, след като архитектите са чули във виртуалната реалност как евентуално би звучал пороен дъжд. Работниците в кметството на Упсала казват, че също са забелязали промените.

Усещаш, че когато влезеш при нас, в контактния център, всичко е затворено около теб, по-тихо е. Дори и да има много хора тук, можем да си говорим, без да си пречим един на друг.

Ева Бене, секретарка в кметството на Упсала

Компанията планира в бъдеще да реновира и други важни сгради в Швеция.