Общество

В Одрин тръгва делото за смъртта на българския граничар Петър Бъчваров

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
MVR Buchvarov През септември в Елхово бе открит мемориал в памет на загиналия Петър Бъчваров. Снимка: МВР

Почти година след убийството на българския граничар Петър Бъчваров, делото за смъртта му тръгва в съда в Одрин. Обвиняеми са двамата братя Енгин и Мустафа Ергуван.

За турския град отпътува директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов. Той ще присъства в съдебната зала по време на заседанието. В началото на тази седмица вътрешният министър Калин Стоянов посети Турция. По време на разговор с турския заместник-министър на правосъдието Стоянов обещал да съдейства с комуникацията между властите и получи от домакините си уверение за справедлив процес.

Очаква се първото заседание да се проведе в присъствието на родителите на убития граничен полицай. Турският заместник-министър на правосъдието уверил, че ще помогне това да се случи.

За извършител на убийството прокуратурата сочи Енгин и настоява той да бъде осъден на доживотен затвор. Брат му Мустафа е обвинен в опит за убийство и съучастие, което се наказва с до 15 години лишаване от свобода.

Убийството бе извършено в навечерието на полицейския професионален празник миналата година. На 7 ноември вечерта граничарят Петър Бъчваров патрулирал по границата, в района на село Голям Дервент, заедно с военнослужещ от Българската армия. Полицаят открил срез в оградата по границата с република Турция, осветил с фенера си дупката, а светлината била посрещната с изстрел от другата страна на оградата, който убива полицая на място. Българският военен успял да се прикрие зад служебната кола и отговорил на стрелбата със своя автомат "Калашников". В разказа си пред разследващите след това той разказал, че към него последвали между 10 и 15 изстрела с ловна пушка.

Първоначалната информация бе, че двамата задържани за убийството на българския полицай били замесени в нелегален трафик на мигранти. По-късно разследващите опровергаха тези данни и обясниха, че Енгин и Мустафа Ергуван крадяли животни от пограничните райони.

След убийството на полицай Бъчваров в град Елхово бе обявен ден на траур.