Политика

Асен Василев: Не подценявам вота, но правителството трябва да остане на власт

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер
Asen Vasilev BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Не бих подценявал вота на недоверие, но пред нас има дълъг път. Правителството трябва да остане на власт, защото даваме ясна перспектива в каква посока се движи България.

Това каза в кулоарите на парламента финансовият министър Асен Василев по повод дебатите за вота на недоверие, който е на тема "Провал на правителството в сектор "Енергетика".  

Виждаме, че бизнеса започва да инвестира, спестяванията на домакинствата в последната година са се качили със седем милиарда и България е една от малкото държави, в които ръста на доходите е изпреварил ръста на инфлацията, отчете още той.

На въпрос вижда ли политически знак в отсъствието на Бойко Борисов и голяма част от парламентарната група на ГЕРБ от залата, Василев отговори: "Не се занимавам със знаци или астрология". И не пожела да прогнозира дали ГЕРБ и ДПС ще подкрепят кабинета. 

"Не бих подценявал вота на недоверие - докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно", каза Василев.

Той похвали дейността на кабинета по Плана за възстановяване и отчете, че 66-те мерки, заложени и изпълнени по второто плащане, "всъщност придвижиха цели сектори в икономиката напред, сектори, които имаха проблеми от години и бяха замитани под килима".

"Започна да се придвижва напред и съдебната реформа, това ще една изключително дълга битка, която трябва да бъде изведена. И не на последно място - зададохме ясна посока на България към Европа - и с влизането в еврозоната, и в Шенген", изреди още причини кабинетът да остане на власт Василев.

През последните дни прехвърчаха политически престрелки между неговата партия "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Бойко Борисов двусмислено намекна към партньорите си за "математиката", а премиерът Николай Денков обяви, че би било "политическа глупост" да не се подкрепи кабинетът в този момент. 

Гласуването на вота е утре. За да бъде той успешен, е необходимо да го подкрепят 121 депутати. Към момента вносителите от "Възраждане", ИТН и БСП имат 72-ма.