Икономика

Енергийни експерти влязоха в спор коя енергия е по-евтина - от тецовете или фотосоларната

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Енергийни експерти застъпиха съвсем различни позиции относно оскъпяването на електроенергията, след като бъдат изведени от експлоатация въглищните централи в България. „Мощностите няма да бъдат спрени веднага, тоест ще можем пак да разчитаме на тях“, заяви в ефира на Euronews Bulgaria Ремина Алексиева, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. Според нея преходът към т. нар. „зелена енергия“ не трябва да бъде игнориран и „да се заравяме в носталгията по миналото, а по-скоро да мислим за систематична политика“ в енергийния сектор.

„Фотосоларната енергия не е по-евтина. Необходими са още средства, за да се интегрира тази нископотенциална енергия... Това са много средства – за соларните панели, за акумулиращите системи, които са с ефективност 25 г., затова не е по-евтино, по-скоро е продукт на някакви научни изследвания“, коментира от своя страна проф. Иван Марков, бивш ръководител на „Марици Изток“.
Той даде и примери за вредните емисии, които отиват във въздуха от тецовете. „През 1990 г. България емитира малко под 105 млн. тона въглероден диоксид, емисиите сега са от порядъка на 42 млн. тона, което е повече от 55 процента по-малко, като държава сме коректни спрямо зеления пакт“, посочи Марков.

Според Ремина Алексиева обаче „ако поетапно изведем въглищните централи без да навредим по някакъв начин на производството на електроенергията“, ще е най-доброто, което можем да направим за енергийния сектор.

Според проф. Марков енергията от въглищните централи е „икономически ефективна“. „Кое би я направило толкова скъпа електроенергията, ако няма административен рекет, чрез въглищните централи се източват много средства за т. нар. емисии“, смята той.

Цялото интервю във видеото.