Европа

Опит на Италия да улесни износа на оръжия разтревожи правозащитни организации

От Euronews България Euronews България
Meloni (1) Джорджа Мелони, премиер на Италия. Снимка: АП, архив.

Правителството на Джорджa Мелони предлага Италия да може да изнася оръжия за държави, в които се водят войни, както и за режими, нарушаващи правата на човека, избягвайки забраните, които понастоящем я спират да прави това.

Дясната коалиция, ръководена от "Италиански братя" на Джорджа Мелони, е изготвила проектозакон, улесняващ страната да продава оръжие в чужбина и който ще даде на политически орган правомощието да решава кога се прилагат международните забрани и ограничения за продажбите.

Съгласно съществуващия закон 185, който датира от 1990 година, зачитането и защитата на правата на човека имат предимство пред интереса от осъществяване на продажба. Това означава, че Италия не може да изнася оръжие, когато това нарушава международните ѝ споразумения, когато става въпрос за държави във война или когато е свързано с държави, чиито правителства са отговорни за сериозни нарушения на правата на човека.

Тези нарушения трябва да бъдат признати от съответен международен орган, съгласно закона - процес, който може да бъде бавен и продължителен и който има своите очевидни ограничения.

Освен това действащият регламент налага редица процедури и проверки на дружествата, които продават и търгуват с оръжия, включително задължението да споделят информация за извършените продажби и техните печалби.

Политически орган, наречен "Междуведомствен комитет за търговия с оръжие за отбрана" (CISD), отговаря за контрола върху правилното прилагане на съществуващите забрани и закони, ограничаващи износа на оръжие от страната.

Този политически орган, сформиран от някои от министрите на правителството, сега е в центъра на промените, предложени в проекта, предложен от правителството на Мелони. Според предложението CISD ще придобие правомощията да решава кога да се прилагат забраните, вместо просто да следи за тяхното прилагане.

Какво ще се промени с новото предложение?

Съгласно новия закон остава забраната за износ на противопехотни мини, касетъчни бомби, биологични и ядрени оръжия, както и забраните, наложени от Европейския съюз. Във всички останали случаи CISD ще може да взема решения по своя преценка относно износа на оръжие, а издаването на лицензи за износ на оръжие ще бъде ускорено.

Това означава CISD да може да реши, че на Италия е позволено да продава оръжия на държави, в които се води война, или на авторитарни режими, виновни за нарушаване на човешките права, въпреки предишните забрани, които не ѝ позволяват да го прави - стига тези нарушения да не са признати от "съответните институции".

Също така CISD няма да бъде принуден да разглежда информация за нарушения на правата на човека, получена от международни органи и НПО.

Тези промени в закона са позволени, тъй като италианското законодателство относно износа на оръжие датира от 1990 г. - преди Европейският съюз да излезе със собствени правила по въпроса - и тъй като общата позиция на Европейския съюз относно износа на оръжие от 2008 г. почти не е била ефективна, както се посочва в проучване от 2022 г.

Като се има предвид, че CISD ще бъде сформиран от членове на правителството на Мелони, трудно е да се види как те биха могли да вземат решение против това, което министър-председателят и нейният кабинет изглежда желаят да постигнат - увеличаване на износа на оръжие от Италия, включително за страни, които биха могли да бъдат компрометирани в областта на правата на човека и етиката.



"Нашите оръжия могат да бъдат използвани за нарушаване на правата на човека“

Според Франческо Винярка от неправителствената организация „Италианска мрежа за мир и разоръжаване“, която насърчава мира и подкрепя демилитаризацията, съществуващият закон "не е този, който е възпрепятствал продажбите на оръжие в Италия. Всъщност през последните години наблюдаваме ръст в обема на продажбите".

Тогава защо правителството иска да промени този закон, пита Винярка, като казва, че иска да освободи италианската индустрия от правилата, които са по-строги, отколкото в останалата част на Европа?

"Защото законът, макар и не винаги да се прилага правилно, ни позволи - заедно с други организации - да спрем, а след това и да отменим продажбите на оръжие на Италия за страни като Саудитска Арабия", казва Винярка пред Euronews. "Така че този вид контрол трябва да бъде премахнат и да се даде право само на политическата класа да взема решения относно износа на оръжие."

Винярка заяви пред Euronews, че неговата група се опасява, че предложеният закон ще позволи продажбата на оръжия, която е в разрез с международното хуманитарно право, правата на човека и правото на ЕС, да продължи без контрол, "без да минава през парламента".

Новият закон също така ще попречи на групи като тази на Винярка да оспорват решенията на CISD за продажба на определени държави, което ще направи политическото решение зад продажбите "неоспоримо".

"Нашата страна беше новатор в създаването на законодателство, ограничаващо износа на оръжие, но сега искаме да се върнем назад и да го разглеждаме като чисто икономически и политически въпрос", каза Винярка.