Свят

Ново земетресение от 6,3 по Рихтер удари Афганистан (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Още един силен трус в Афганистан в рамките на по-малко от седмица. Земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер удари северозападните части на страната.

Епицентърът е на около 30 км от град Херaт, който по-рано пострада от други две земетресения със същия магнитуд. Тогава загинаха повече от 2000 души. След новия трус десетки ранени са били приети в болница. Земетресението е ударило страната рано сутринта, докато повечето хора още са спели. Мнозина обаче нощуват на улицата, защото домовете им вече са сринати със земята. В района има и недостиг на храна и други консумативи. 

"Не ни останаха нито къщи, нито храна. Страх ни е, че ще умрем от глад и студ. Нищо не остана, нищо. Сами сме и нямаме нищо", каза Джума Гюл, жител на едно от засегнатите населени места.

Трусът днес разруши всички 700 къщи в село Чахак, което не беше засегнато досега. Няма данни за смъртни случаи. В Афганистан земетресенията са често явление, особено в планинската верига Хиндукуш, която се намира в района на Евразийската и индийската тектонични плочи.