Общество

ЕМА препоръча четвърта Ковид ваксина за хората над 60 г.

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Virus Outbreak Latest Omicron Mutant 22190397138099 Снимка: АР

Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на болестите препоръчаха на хората над 60 години втора бустерна доза срещу коронавирус, която да се прилага 4 месеца след третата. Тази препоръка все още не е приета за по-младите европейци.
Математически модели са показали ясни ползи от ранен втори бустер за засилване на имунната защита на хората над 60 години, се казва в изявление на ЕМА.

"Призовавам всички да се ваксинират и да получат бустер възможно най-скоро. Няма време за губене! Нашите ваксини действат и създават добро ниво на защита срещу тежко заболяване и хоспитализация", написа в "Туитър" европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес.

През последните няколко седмици броят на новозаразените с коронавирус в европейските страни рязко нараства. Епидемиолозите обвиняват за това по-заразната форма на Омикрон варианта BA.5. Всеки ден на континента се регистрират около 700 хиляди нови случая на ден. Във връзка с това някои страни обмислят връщане на част от ограничителните мерки.