Свят

Д-р Ибрахим Догмуш от Газа: Искаме мир, но не както го виждат Израел и САЩ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Това не е атака на Хамас, това е въстание на Палестина и няма да спре, преди Палестина да бъде освободена от окупацията. Ние искаме мир, не война, но не както го виждат израелците и американците, а самостоятелна палестинска държавата с летище, пристанище, граници.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Ибрахим Догмуш – палестинец, родом от Газа, завършил медицина у нас.

 

Ето какво още сподели той:

Имам роднини в Газа, притеснението е голямо, от два дни нямам новини от тях. В нашия район всички телефонни разговори са прекъснати. 2009 година брат ми, майка ми племенницата ми бяха ранени, пратих ги в Гърция за лечение - тук е много трудно заради администрацията.

Тази война не е защото Хамас направи нещо, 75 години продължава тя, но от 2007 насам Газа е под строга обсада.

Радикалните групировки убиха Рабин, убиха Арафат. Радикалното правителство в Израел не иска мир - иска да изпълняваме каквото те кажат, това няма да стане.

Пътят към мира е изпълняваме на международната резолюция. Виновни са Израел и САЩ, не Хамас - Иран няма нищо общо. САЩ и Западна Европа искат да обвинят Иран.

Защо броим цифрите само на Израел? Войната не е само цифри, има морал. С какво един израелец е по-различен от един палестинец?

Откакто моя дом беше разрушен пред 2009 година, имаше пет войни.

Има международни резолюции, ако има палестинска държава, ще има мир

Имам приятели евреи, имаме и палестински евреи, никога не сме били срещу евреите, ние сме против ционизма, против агресията.

Вместо военна помощ от САЩ, трябва да има разум, но той липсва.

Тези дни мисля, че ще започнат преговори, ще има примирия, но това пак ще бъде временно. Докато има окупация, войната ще продължи, докато Палестина спре да бъде под окупация.

Желанието ми е да спре войната навсякъде, да няма кръв никъде.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.