България

Прокуратурата разследва служители на МВР за покровителство на Семерджиев

От Euronews България Euronews България
Mvr Semerdjiev Георги Семерджиев. Снимка: Фейсбук

Софийска градска прокуратура (СГП) съобщи, че образува досъдебно производство за това, че в периода 2021 г. до 05.07.2022 г. при условията на продължавано престъпление длъжностно лице от структура на МВР е нарушило служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага и от това са настъпили значителни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Въпросните текстове по НК предвиждат лишаване от свобода от една до осем години.

Досъдебното производство е образувано след проверка, извършена по отделени материали от воденото срещу обвиняемия Г. С. дело, информират още от държавното обвинение. Материалите са отделени във връзка със събрани в хода на разследването по делото за пътнотранспортното произшествие данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено престъпление от общ характер и е образувал досъдебно производство за престъпление по служба.

Предстои провеждане на разследване по делото, в хода на което ще се установи дали евентуално са налице достатъчно доказателства за извършено от служител на МВР престъпление, съобщиха още от прокуратурата.