Свят

В Нигер изпитват недостиг на втечнен пропан-бутан на фона на военния преврат

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

През последните седмици тази гледка стана все по-често срещана в нигерската столица Ниамей. Хората започнаха да се запасяват с бутилки с газ, след като местните търговци отбелязаха спад в доставките.

Причината е недостигът на втечнен пропан-бутан, заради което военната хунта в страната забрани износа му.

 

Правителството е право. Не е нормално да се дава възможност за износ на един продукт, когато местните се нуждаят от него. Тази забрана е добра, износът би довел до недостиг, което не е добре за потребителите.

мъж

Обичайно Нигер изнася излишния си газ в съседна Нигерия. Но напрежението между двете страни се покачи през юли, след военния преврат в Ниамей, който свали демократично избрания президент Мохамед Базум.

Това накара регионални блокове като ECOWAS и Африканския съюз да изолират Нигер от структурите си.

 

Нигер произвежда около шест танкера пропан-бутан на ден. Това производство се разпределя между операторите. Половината от това производство се продава на външни оператори или на националните, които след това изнасят газ за Нигерия. Но правителството забрани износа и е наша грижата как да отговорим на търсенето, което в момента е много високо.

Мустафа Кади, икономист

Добивът на втечнен пропан-бутан обаче се забавя на фона на санкциите и прекъсванията на тока в Нигер. По данни на местната власт износът постепенно намалява през последното десетилетие.