Свят

Мохамед Халаф: Иран даде заповед на „Хамас“ да започне войната, очаквам ново правителство в Израел

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Израел се провали военно, разузнавателно и политически. Съюзниците им от Египет също се провалиха. Как стана това? Ясно е, че „Хамас“ повече от месец внушава на Израел, че те не искат да водят война, и че те искат да подобрят живота на хората в Газа. Тук трябва да кажем, че преди няколко месеца Израел беше договорил с лидерите на „Хамас“ програми за развитието на инфраструктурата на „Хамас“. Точно тук беше играта на „Хамас“ – внуши на разузнаването на Израел, че всичко е наред. Израелците си мислиха, че те вече са осигурили добри отношения с „Хамас“.

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ журналистът и международен анализатор Мохамед Халаф.

Това, че Ливан ще се включи в тази война в Израел е очаквано. Аз мога да ви върна месеци назад, когато президентът на Иран предупреди Израел за политиките, които провежда спрямо палестинците в Газа. Той каза, че, ако продължат така и със Сирия, защото Иран има стабилни позиции там, то той предупреди, че това ще доведе до по-различна война за Израел от тези, които водят досега – чрез обединение на фронтовете.

„Първо, Израел в събота не работят. В същото време беше и празник и това се знае, че всички те в този ден не правят нищо. От няколко месеца САЩ работят по споразумение, което да се подпише между Израел и Палестина. Иран обаче няма да позволи това да се случи. Те дадоха заповед на лидерите на „Хамас“ да започнат тази война. И да подкопаят продължаването на преговорите“, смята анализаторът.

Този конфликт няма да свърши скоро. Това надминава всички предишни войни за Израел. Репутацията на Израел беше разбита пред всички не само пред държавите около нея, но и пред световните сили.

„Сега първо Израел трябва да си върне териториите, които се контролират от бойците на „Хамас“. Трябва да си върне заложниците сред които са офицери, жени. Това е цената, която ще трябва да праща Нетаняху. За първи път палестински войници влизат в Израел, превземат населени места и пленяват хора. Това подкопава жестоко авторитета на Израел. Израел ще тръгне към съставяне на ново правителство при тази ситуация. За това настоява САЩ, които вчера отпуснаха 8 млрд. военна помощ на Израел. Те искат смяна на министъра на отбраната и финансите“, посочи Халаф.

Целия разговор вижте във видеото.