Свят

8-милиардният жител на планетата ще се роди през ноември, прогнозира ООН

От Euronews България Euronews България

Населението на света се очаква да достигне осем милиарда души на 15 ноември т.г., предаде БГНЕС, позовавайки се на доклад на ООН в доклад, в който се казва, че през 2023 г. Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна на Земята.

Този общ демографски крайъгълен камък "е напомняне за общата ни отговорност да се грижим за нашата планета и момент да се замислим къде все още не изпълняваме ангажиментите си един към друг", заяви генералният секретар Антонио Гутериш, без да посочва конкретни данни.

Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата обща човечност и да се поздравим с напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали майчината и детската смъртност.

Антонио Гутериш, генерален секретар

В прогнозата на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН се казва, че населението на света нараства с най-бавния си темп от 1950 г. насам.

През 2030 г. то ще достигне 8,5 млрд. души, а през 2050 г. - 9,7 млрд. души, като през 2080 ще достигне максимална стойност от около 10,4 млрд. души, след което ще се задържи на това ниво до 2100 г.

Въпреки че в няколко развиващи се страни се наблюдава нетен спад на раждаемостта, повече от половината от прогнозираното увеличение на световното население през следващите десетилетия ще бъде съсредоточено в осем страни: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.