Икономика

"Досиетата Uber" - лобизъм и измами заради нови пазари

От Euronews България Euronews България
Emmanuel Macron Снимка: AP

Според световно медийно разследване на хиляди изтекли файлове, докато Uber агресивно навлиза на пазари по целия свят, услугата за превоз на пътници е лобирала пред висши политически лидери, включително пред президента на Франция Еманюел Макрон, за облекчаване на трудовото законодателство и законите, регулиращи таксиметровите услуги.

В доклада се разкрива също така, че компанията е използвала "изключвател", за да попречи на дейността на регулаторите и правоприлагащите органи, превеждала е пари през Бермудските острови и други данъчни убежища и е обмисляла да представи насилието срещу своите шофьори като начин да спечели съчувствие у обществото.

Международният консорциум на разследващите журналисти, мрежа от разследващи репортери с нестопанска цел, е проучил вътрешни текстове, имейли, фактури и други документи на Uber, за да представи това, което нарича "безпрецедентен поглед върху начините, по които Uber не спазва законите за такситата и нарушава правата на работниците".

Наречено "Досиетата на Uber", изтичането се състои от над 124 000 документа, обхващащи периода между 2013 и 2017 г.

Документите са изтекли първо в британския вестник The Guardian, който ги е споделил с Kонсорциума.

Те показват, че Макрон е положил "изключителни усилия", за да подкрепи стремежите на Uber за разрушаване на затворената таксиметрова индустрия във Франция, когато е бил министър на икономиката, пише Guardian, който цитира размяна на текстови съобщения между Макрон и ръководството на Uber.

В изявление за вестника френският президентски дворец посочва, че министерските задължения на Макрон по онова време "естествено са го накарали да се срещне и да общува с много компании, участващи в рязката промяна, настъпила през онези години в сектора на услугите".

В писмено изявление говорителката на Uber Джил Хейзълбейкър призна за "грешки" в миналото и заяви, че главният изпълнителен директор Дара Хосровшахи, нает през 2017 г., е "натоварен със задачата да трансформира всеки аспект от работата на Uber".

"Когато казваме, че днес Uber е различна компания, имаме предвид буквално това: 90 % от настоящите служители на Uber са се присъединили към компанията, след като Дара стана главен изпълнителен директор", каза Хейзълбейкър.

"Изключвател" и офшорни сметки на Бермудските острови

Основана през 2009 г., Uber се опитва да заобиколи правилата за такситата и да предлага евтин транспорт чрез приложение за споделено пътуване. Файловете Uber на Kонсорциума разкриват изключителните усилия, които компанията е положила, за да се успее да се наложи в близо 30 държави.

Лобистите на компанията, сред които и бивши помощници на президента Барак Обама, са оказвали натиск върху държавните служители да прекратят разследванията си, да преработят трудовото законодателство и законите за такситата и да облекчат проверките на миналото на шофьорите, показват документите.

Разследването установи, че Uber е използвала "скрита технология", за да избегне правителствени разследвания. Компанията например е използвала "изключвател", който е прекъснал достъпа до сървърите на компанията и е попречил на властите да вземат доказателства по време на обиски в поне шест държави.

По време на полицейска акция в Амстердам, както съобщават "Досиетата на Uber", бившият главен изпълнителен директор на Uber Травис Каланик лично е издал заповед: "Моля, натиснете превключвателя за изключване възможно най-скоро... Достъпът трябва да бъде спрян в AMS (Амстердам)".

Консорциумът съобщи също, че Каланик е видял в заплахата за насилие срещу шофьорите на Uber във Франция от страна на потърпевши таксиметрови шофьори начин да спечели обществена подкрепа. "Насилието гарантира успех", пише Каланик на колегите си.

В отговор на Kонсорциума говорителят на Каланик Девън Спърджън заяви, че бившият главен изпълнителен директор "никога не е предлагал Uber да се възползва от насилието за сметка на безопасността на водачите".

В досиетата на Uber се казва, че компанията е намалила данъчните си задължения с милиони долари, като е изпращала печалбите си през Бермудските острови и други данъчни убежища, а след това "се е опитала да отклони вниманието от данъчните си задължения, като е помагала на властите да събират данъци от шофьорите".