Свят

Виена е най-добрият за живеене град в света

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Виена се нарежда на първо място в класацията на британското списание The Economist за най-приятните за живеене градове в света. Австрийската столица е известна с добрата си инфраструктура и достъпните връзки на обществения транспорт.
Известна с имперската си архитектура на Хабсбургите, австрийската столица за пореден път зае първото място в световна класация: тази на най-приятния за живеене град, според The Economist.

 

Има и изследване на Mercer, където Виена е на първо място за десети пореден път - то беше спряно заради пандемията. Сега отново сме на първо място в класацията на The Economist; Има индекс на зелените градове, има класация на интелигентните градове, където Виена също е на първо място

Николаус Грейзер, говорител на Виенския съвет по туризъм

Виена е избрана заради стабилността и добрата инфраструктура, които са основното очарование на града за неговите жители, подкрепени от добро здравеопазване и много възможности за култура и развлечения, се казва в годишния доклад.

Пример за добрата и достъпна – инфраструктура е нейният обществен транспорт. Срещу едно евро на ден жителите на града могат да използват цялата мрежа на обществения транспорт. Годишният билет струва 365 евро за година.

Николаус Грейзер, говорител на Виенския съвет по туризъм

Големината на града и широките възможности за отдих в неговите граници го правят много привлекателен. Виена е мегаполис, в който може да се кара велосипед близо до лозята, да си починеш във Виенската гора, а вечерта да отидеш на Опера и да се докоснеш до култура от световна класа. От катедралата "Свети Стефан", сърцето на града, до т.нар. стар Дунав, ръкав на реката, се стига за девет минути и шест спирки с метрото, за да се поплува. През лятото спокойните му води се превръщат в едно от най-обичаните места за отдих в града. Виена разполага с около 50% паркови площи в границите на града.
Над града се извисяват хълмовете му, където хората могат да отидат на разходка в гората и да спрат за чаша вино в някоя от градските таверни – където виното се прави от собствените им лозя.
Има 700 хектара лозя в границите на града. Това е световен рекорд за такава столица и със сигурност е и една от причините, поради които Виена е най-приятният за живеене град в света.
Свежият вкус на виенската чешмяна вода е известен, тъй като тя идва директно от алпийски планински извори. Преди 125 години император Франц Йосиф открива водопроводите за планинска вода във Виена и столицата продължава да се възползва от тях и до днес.