Добро Утро, Европа

Политолог: ИТН изведнъж станаха диалогични, а ПП вървят повече към избори

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Толкова противоречиви станаха изказванията на всички политици от бившата коалиция, че изглежда, че всеки си прави сметка за собственото място. Видяхме, че ИТН изведнъж станаха по-диалогични, а ПП върви повече към избори.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът доц. Мария Пиргова.

ПП и ИТН нямат опита, който биха искали, пък допълни журналистът и директор на антикорупционния фонд Бойко Станкушев.

Според него ситуацията зависи от това тези политици, които говорят кого всъщност слушат – кой ги съветва и кой им влияе. „Притеснявам се, че често приятелските им кръгове им представят желаното за действително , което не винаги е така“, каза Станкушев.

По думите му най-големият проблем е, че политиците започнаха да си вярват, че са говорители и рупори на някакви идеологии. Но истината е, че всичките партии се деидеологизираха много.

Доц. Пиргова изрази предположение, че президентът ще избира за връчване на третия мандат между ИТН и ДБ и може би ще го даде на ДБ. Тя изключи БСП от сметките, тъй като те не биха били добре приети от другите партии. Според нея едно служебно правителство няма да е дестабилииращо, а напротив, защото в момента парламентът е много нестабилен. За съжаление и след изборите, той едва ли би станал по-стабилен, каза доц. Пиргова.

Вижте повече във видеото.