Общество

Идея от десетилетия: Какво спира изграждането на национална детска болница?

От Euronews България Euronews България

Нови пет имота за строеж на Национална детска болница проучва Министерство на здравеопазването. Имотите се намират на територията на здравни заведения в София.

Недовършеният строеж в рамките на Александровска болница отпада изцяло от плановете, категорични са от здравното министерство. 

Вариантите за място на новото детско здравно заведение са в части от болниците “Света Анна”, "Лозенец", ортопедията в Горна Баня, болницата за рехабилитация в “Овча Купел” и тази в Банкя. До края на юли трябва да приключи предпроектно проучване, като в рамките на тази година ще се направи анализ колко легла са нужни, какви ще са структурите в болницата и какви са потребностите на детското здравеопазване. 

Ако се установи, че 5-те имота са неподходящи, ще се търси съдействие от държавата и Столичната община.

Какво спира изграждането на националната детска болница коментираха в ефира на "Добро утро, Европа" д-р Благомир Здравков, директор на детска болница „Проф. Иван Митев“, и архитект Петкана Бакалова, представител на инициативата „За истинска детска болница“.

Д-р Здравков обяви, че оптимистичните прогнози са, че ще са небходими 5-6 години за изграждането на детската болница.

От думите му стана ясно, че два терена са обявени за подходящи - един в карето на университетска болница Лозенец и един в карето на болница "Света Анна".

Водещо обаче е заданието, което предстои нда бъде изготвено. Това е документ, в който категорично трябва да бъдат разписани най-детайлните изисквания за изграждане на една модерна, комплексна детска болница.

Д-р Благомир Здравков, директор на детска болница „Проф. Иван Митев“

Той уточни, че предстои обявяване на обществена поръчка за създаването на това задание, на базата на което би трябвало да стъпи качественото изграждане на такова лечебно заведние.

Д-р Здравков коментира, че детската болница “Проф. Иван Митев” е изготвила няколко различни проекта за ремонти, обновление и разширение на капацитета на лечебното заведение, единият от които е одобрен и включва разширяване на приемния блок в интензивнтоо отделение от 6 на 11 легла, изграждане на мултифункционална поливалента клиника по образна диагностика и ремонти на клиники.

Според Арх. Петкана Бакалова проблемът с изграждането на националната детска болница не е толкова в забавянето, колкото в качеството на проекта.

"Тези три години, така или иначе, ги пропиляхме. Да действаме сега, но да действаме правилно", призова тя.

Една болница не е само застроена площи и инфраструктура - електроснабдяване или водоснабдяване. Една болница също така е транспортна комуникация. До там трябва да се стига бързо, от цялата стртана, без да се влиза в трафика.

арх. Петкана Бакалова, представител на инициативата „За истинска детска болница“

Тя отбеляза, че по груби сметки, са необходими около 60 дка. площ.

Според Бакалова не са изяснени критериите, по които трябва да бъде намерен теренът.

Тя заяви, че е време диалогът между гражданите, общество и управляващите да бъде институционализиран в някаква рамка и уточни, че от инициативата „За истинска детска болница“ са отправили предложение за публично-частно партньорство, така че всички заинтересовани страни да седнат заедно на масата.

"Тези 100 млн. със сигурност няма да стигнат, но са един добър старт. 200-250 млн. лева ще са необходими", коментира още арх. Бакалова колко средства ще са нужни за изграждането на националната детска болница.

Целия разговор вижте във видеото.