Култура

„Египетски приказки“ разказва вълнуващи истории за деца от Древен Египет

От Euronews България Euronews България

Книгата „Египетски приказки“, пресъздава красотата и тайнството на Древен Египет не само на децата, но и за техните родители. Премиерата на новата творба на Сергей Игнатов събра десетки почитатели на качествената литература.

Подготовката е много дълъг процес, защото като се започне от първия ден, в който започнах да чета египетски йероглифи, преди 40 години, и след това по време на преподаването след1985 г., аз съм ги обмислял всичките тези текстове.

Сергей Игнатов – автор на „Египетски приказки“

Четири от приказките са дело на самият автор. В изданието срещаме истории за богове и фараони, мъдреци и говорещи животни.

„Всичките тези текстове са елитарни. Много малка група от хора е умеела да пише и чете в Египет. За себе си са подготвяли текстове. Това не са били приказки в Древен Египет. Това се текстове, препълнени с много идеология и религия. Ако отворите ще видите, че не можем да избягаме от това как човек напуска тялото си и преминава в отвъдния свят. Това не сме го спестили на децата, търсехме начин как да стане по-достъпно“, споделя Игнатов.

Книгата е богато илюстрирана, а цветовете са живи и изразителни.

Илюстрациите са в една гама, за да напомнят за пясъците на Сахара, за камъка от който са изградени пирамидите.

Борис Стоилов - илюстратор

„На Айнщайн приписват тази мисъл, дали е негова не зная, че един човек владее една материя когато може да я разкаже на дете на 6 г. И то да го разбере. Искам да ви кажа, че това е най-трудното което може да се получи като усилие“, казва Игнатов.

„Египетски приказки“ е събрала 13 вълнуващи истории, и вече е достъпна на книжния пазар.