Европа

Най-малко 21 души загинаха при катастрофа край Венеция (Обновена)

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Най-малко 21 души са загинали във вторник, след като автобус, превозващ туристи към къмпинг, е паднал от надлез близо до Венеция в Северна Италия и се е запалил. Това е съобщил кметът на града Луиджи Бруняро, цитиран от Ройтерс.

Автобусът се отклонил от пътя и паднал близо до железопътни линии в района на Местре, който е свързан с Венеция с мост. Причината за инцидента все още не е ясна.

"Италианската полиция потвърди, че някои от пътниците в автобуса, който падна на повече от десет метра от надлез близо до Венеция, са били чуждестранни туристи от различни националности. Венецианската полиция потвърди, че сред ранените има украински, испански, френски, австрийски и германски граждани. Вече знаем, че 21 души са загинали, а 18 са били ранени, след като този автобус падна от надлез близо до Венеция във вторник вечерта.

Въпреки че броят на загиналите вероятно ще нарасне, като се има предвид, че здравословното състояние на някои от пътниците е описано като сериозно, сега причината за инцидента остава неясна.

По първоначални данни се предполагаше, че електрическият автобус се е запалил, тъй като при падането си на земята се е ударил в някои въздушни електропроводи. Въпреки че пожарникарите и местните власти изключиха това, заявявайки, че автобусът се е запалил, когато се е ударил... след като е паднал на земята. Сега една от версиите е, че инцидентът може да е причинен от внезапно влошаване на здравето на шофьора. Така че властите ще трябва да проверят това.

А кадрите показват, че надлезът е оборудван със стар и тънък метален парапет. Така че властите ще трябва да установят дали това също е допринесло за произшествието", предаде Джорджа Мелони, журналист от Euronews.

През 2017 г. 16 души, намиращи се на автобус, превозващ унгарски студенти, загинаха при инцидент близо до северния град Верона, а през 2013 г. 40 души загинаха, когато автобус падна от виадукт в Южна Италия при един от най-тежките пътни инциденти в страната.