Свят

Армения се присъедини към Международния наказателен съд и разгневи Русия

От Euronews България Euronews България
Pashinyan Putin AP Снимки: AP

Парламентът на Армения ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), с което Ереван призна юрисдикцията на съда, предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

Намерението на Армения да признае юрисдикцията на съда в Хага провокира недоволството на Русия, чиито отношения с Ереван бяха обтегнати от нахлуването на руските сили в Украйна и от възстановяването на пълния контрол на Азербайджан над азербайджанския регион Нагорни Карабах, който в продължение на три десетилетия беше под контрола на етнически арменци.

МНС пък преди няколко месеца издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по подозрения в незаконното депортиране на стотици деца от Украйна в Русия. Признаването на юрисдикцията на МНС от Ереван означава, че Армения ще бъде задължена да арестува Путин, ако той стъпи на нейна територия, пояснява Ройтерс.

Армения казва, че е обсъдила с Русия плановете си за признаване на юрисдикцията на МНС, след като през март Москва предупреди, че подобна стъпка ще има за Ереван "сериозни последици".

"За“ ратификацията гласуваха 60 депутати, „против“ – 20 депутати. Решението е прието", обяви председателят на арменския парламент Ален Симонян.

Опозиционните блокове "Армения" и "Имам чест", които бойкотираха обсъждането на ратификацията, се върнаха в пленарната зала за гласуването и гласуваха "против", предаде ТАСС. Те заявиха, че ратификацията няма нищо общо с интересите на Армения и с нея се преследват геополитически цели.

"Без преувеличение"


Армения предприема всички мерки, за да гарантира сигурността си по различни начини, заяви по-късно депутатът Саркис Ханданян пред журналисти, предаде АРМЕНПРЕС.
Той заяви, че този ход е в съответствие с националните интереси на Армения и няма нищо общо с отношенията ѝ с Русия.

"Ратифицирането на Римския статут е изцяло в интерес на Армения. Армения предприема всички стъпки за гарантиране на своята сигурност по различни начини, включително по отношение на правната сигурност, и Римският статут е един от нейните компоненти", заяви Ханданян, който е председател на външната парламентарна комисия.

Той заяви, че ратифицирането на Римския статут и последиците от него не бива да се преувеличават. "Правителството непрекъснато работи и продължава да работи с руските си колеги, а ратифицирането на Римския статут няма нищо общо с арменско-руските отношения", допълни той.

"Враждебно"

Москва нарече намерението "изключително враждебно". ''Армения знае много добре, че ние не сме страни по Римския статут, и Армения е добре запозната с трудното решение, взето въз основа на този статут'', каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от световни агенции.