Местни Избори 2023

Полина Витанова: Очакваме трудности с попълването на изборните протоколи в София

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За първи път ще се провеждат местни избори с гласуване с хартиени бюлетини и с машини и не е ясно какво можем да очакваме. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ председателят на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова.

В София ще се провеждат четири вида избори – гласуваме за кмет на Столична община, 24 кметове на райони, 32 кмета на кметства, както и Общински съвет. Това подумите ѝ означава много голям брой числа, които трябва да бъдат вписани, а над 6400 протокола ще трябва да бъдат приети от Общинската избирателна комисия.

Това отново ще бъде голямо предизвикателство от организационна гледна точка. Имаме 22-ма кандидати за кмет на столицата, различен брой кандидати за кметовете на райони. На практика ще има 4 вида бюлетини за различните видове избор. Всеки път очакваме трудности при попълването на протоколите, но призовавам членовете на секционните избирателни комисии да не бързат.

Полина Витанива обясни, че най-труден за попълване ще бъде протоколът за избор на Общински съвет с оглед преференциите, които следва да се отчетат. Тя заяви, че според нея трябва да остане само един вид гласуване – или с машина, или с хартиени бюлетини. Трябва обаче да остане този вариант, в който общевството има най-голямо доверие, защото не следва да има никакви съмнения по отношение на това дали вотът е отчетен правилно.

Цялото интервю вижте във видеото.