Европа

ЕС предлага 5 милиарда евро помощ за Киев за 2024 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Kuleba Stoltenberg Borel Снимка: AP

Изненадващата среща на външните министри от ЕС в Киев в понеделник е „силен сигнал към Русия“. Ние ще продължим да подкрепяме борбата за свобода и независимост на Украйна срещу руската инвазия, заяви първият дипломат на блока Жозеп Борел.

Освен това той обяви бъдеща рамка за финансиране за Украйна на стойност 5 милиарда евро за 2024 г. Парите ще дойдат от европейския механизъм за подкрепа на мира.

"Предложих нов двустранен многогодишен пакет за Украйна до 5 милиарда евро за следващата година. Ще има повече средства и се надявам, че можем да постигнем споразумение преди края на годината. Държавите-членки трябва да постигнат съгласие относно прегледа на многогодишната финансова рамка. Ние продължаваме да обучаваме украински войници, през следващите месеци ще обучим още 40 000, като това включва специализирано обучение и такова за пилоти на изтребители", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Той допълни още, че сътрудничеството между европейската и украинската отбранителна промишленост.

Освен това средствата по европейския механизъм за подкрепа на мира ще се използват за укрепване на киберзащитата и защитата срещу хибридните заплахи като дезинформацията и разработването на общи стратегически комуникации. Борел изтъкна като ключово условие за икономическото възстановяване на Украйна и подкрепата за разминирането.

Президентът Володимир Зеленски се обърна към външните министри, сред които беше и българският Мария Габриел, че победата на Украйна във войната срещу Русия зависи от сътрудничеството с ЕС.

В своето изказване, дошло след като Конгресът в САЩ не включи помощта за Украйна в законопроект за федералните разходи, украинският президент също така подчерта значението на "подкрепата в областта на отбраната" за Украйна по време на войната.

Зеленски връчи държавни награди на няколко дипломати за приноса им към Украйна. Отличия получиха външните министри Ирландия, Италия, Румъния, Франция и Дания.