Европа

Историческа среща: В Киев се събраха външните министри на ЕС (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Външните министри на Европейския съюз се събират в Киев за първата среща на 27-те държави членки, провеждана някога извън ЕС.

"Свикваме историческа среща на министрите на външните работи на ЕС тук, в Украйна, страна кандидатка и бъдещ член на ЕС. Тук сме, за да изразим нашата солидарност и подкрепа към украинския народ", написа върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в социалната мрежа X.

 

Събитието не беше обявено до момента на започването му от съображения за сигурност. Също толкова изненадващо бе съобщена и визитата на самия Борел в Украйна вчера, която започна от Одеса.

Срещата тече в момента, на нея присъства и българският външен министър Мария Габриел. 

Gabriel Stena FB Мария Габриел и останалите министри положиха венци и цветя в памет на загиналите във войната на церемония пред "Стената в памет на загиналите за Украйна". Снимка: Facebook Мария Габриел

"Тук сме, за да подкрепим Украйна. Ще продължим да я подкрепяме по дипломатически, политически, военен и хуманитарен път. Неотдавна българският парламент взе решение да отмени забраната за внос на украинско зърно, което е още една голяма възможност да покажем нашата солидарност и това, че европейският механизъм ще проработи", каза Габриел преди началото на срещата.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства гостите на срещата в Киев, която по думите ще се състои "в рамките на бъдещите граници на ЕС".

"Това е историческо събитие, защото за първи път Съветът по външни работи ще заседава извън границите на Европейския съюз, но в рамките на бъдещите граници на Европейския съюз. И това само по себе си е послание, послание за подкрепа", заяви Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

Кулеба коментира и резултата от изборите в Словакия, където победител стана популистката партия "Смер-Социална демокрация", която се противопоставя на помощта за Киев. Украинският външен министър подчерта, че страната му уважава избора на словаците, но е рано да се правят изводи.

Очаквайте подробности.