Общество

Синдикалист: Няма връщане назад, настояваме "Марица Изток" да работи до 2038 г.

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не се показва цялата истина, че централите са на загуба. ТЕЦ „Марица Изток“ 2 имаше големи задължения към БЕХ, няма вече абсолютно никакви задължения. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Димитър Чалъков, председател Федерация Енергетика към КТ „Подкрепа“ по повод протестите на енергетиците срещу управляващите заради преструктурирането и затварянето, както на въглищните централи в страната, така и на мините.

"Нямаме връщане назад, настояваме за работата на енергийните комплекси, както е записано в решение на НС", допълни той. 

„Това, което е вкарано в Плана за възстановяване и устойчивост - 40 процента намаляване на въглеродните емисии от 2019 г., когато е най-слабата година за производство на електроенергия, беше прието да се махне, а до момента политиците не са го изпълнили“, посочи Чалъков. По думите му не е изпълнено и решение на Народното събрание комплексът „Марица Изток“ да работи ефективно до 2023 г. „Спирането на централите или мините – да започне от 2026 г., е абсурдно“, допълни той.
Чалъков отхвърли тезата, че протестите им са политически и са „яхнати“ преди местните избори на 29 октомври. „Искаме да запазим работните си места. До 2038 г. искаме комплексът да работи“, заяви той.

„Очаквано е хората да се чувстват излъгани, защото много правителства обещават нещо, което не може да стане реалност и да бъде осъществено. Поради икономически причини тези централи ще излязат от експлоатация на 1 януари 2025 г.“, коментира от своя страна в студиото на Euronews Анна Филипова, експерт от Центъра за изследване на демокрацията. По думите ѝ субсидиите от държавата стават незаконни по директива на ЕС от януари 2025 г., „а електроенергията ще бъде много скъпа - с 10 процента по-скъпа от средната пазарна“.

„Централите са с дългосрочни договори за електроенергията, които гарантират определена цена, за съжаление тези договори изтичат 2024 и 2026 г. и така тези предприятия ще станат неконкурентноспособни“, посочи Филипова.

Вижте цялото интервю във видеото.