Свят

Руслан Трад, анализатор: Атентатът в Анкара ще се отрази на бежанската вълна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Можем да очакваме засилване на бежанския наплив – както заради ситуацията в Турция, с надигането на турския национализъм след последните президентски избори, така и заради ситуацията в Северна Сирия, където има военни действия, макар и частични.“

Такова мнение изрази анализаторът Руслан Трад след бомбения атентат в турската столица Анкара.

Сирийските бежанци в Турция, които са няколко милиона души, са подложени на сериозен натиск от националистическите фракции в Турция. И подобни случаи като атентата в Анкара обикновено се отразяват именно на тези общности, които са най-уязвими. Разбира се, ще има напрежение и с кюрдското население, но след подобни атентати са засягани най-вече бежанските и имигрантски общности“, обясни той.

 

Ето какво още каза Трад за зрителите на Euronews Bulgaria:

Вече е установена самоличността на двамата нападатели. Интересното е, че те са обявени от самата ПКК за мъртви преди шест години – при битка с турските сили. Това е тактика, която се ползва от ПКК от години – маскиране на смъртта, за да могат да извършват атаки във вътрешността на Турция.

И двамата нападатели са участвали в клетка, която е била дълги години в самото сърце на турската столица. Това усложнява акциите на турската полиция и на турската жандармерия, които се занимават предимно с тези случаи, като не се знае до каква степен е проникнала навътре тази клетка. И двамата бойци имат много важно място в силите на ПКК в Северен Ирак – неслучайно там има въздушни удари на турската армия.

Днес имаме усложнен контекст, свързан със сигурността в Северен Ирак – където Турция има свои военни бази от дълги години, и в Северна Сирия – заради напрежението между турските сили и протурските сирийски бунтовнически сили с кюрдските части.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.