Общество

Проф. Веселина Вълканова, декан на ФЖМК: Всеки ден трябва да воюваме за правото на достоверна информация

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Всички изследвания показват девалвация на доверието към медиите и проблеми в медийната среда. Има и целенасочени усилия за делегитимиране на медиите в световен план. Ние се намираме буквално в информационна война и всеки ден трябва да воюваме за правото на обществото на достоверна и независима информация. А дезинформацията, фалшивите новини, слуховете – на тях можем да се противопоставим единствено с точна, проверена, достоверна информация.“

Това каза за Euronews Bulgaria проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Климент Охридски“ по повод откриване на новата учебна година в Алма матер.

Тази година приехме близо 350 млади хора, които са избрали да се обучават в полето на обществената комуникация, на медиите и на журналистиката. Слуховете за това, че има спад на интерес, има девалвация на професията, категорично не са верни – още първите класирания доказаха нещо друго“, посочи деканът.

Мястото на журналистите не е при политиците, а срещу тях. Журналистите, по правило са на фронтовата линия. Нашата мисия е да бъдем бдителни, буквално да сме в дебнеща позиция, за да улавяме и най-малките нарушения и неправомерни политически действия“, убедена е проф. Вълканова.

В политиката има място политическият ПР. Мястото на журналистиката е насреща, където трябва да защитава обществения интерес. И всеки ден да показваме на политиците, че те са поели определен ангажимент“, добави тя.

Едно от нещата, на които ни учи факултетът, е журналистическа упоритост“, посочи Ива Иванова, възпитаник на ФЖМК.

Пътят е труден за всеки млад автор – дебютант, защото има един предразсъдък към тях. Всеки има тази романтична представа за класиците, за онези автори на пиедестал, въобще за професията на писателя“, сподели Катрин Ди, друг възпитаник на факултета.

 

Целия разговор вижте във видеото.