Общество

Гунди вече има паметник в София

От Euronews България Euronews България
Pametnik Gundi BGNES Снимка: БГНЕС

Паметник на Георги Аспарухов - Гунди бе открит в столичния парк „Гео Милев“. Локацията не е случайно избрана. Легендата на Левски е живял в близост до мястото, където днес бе увековечен.

Минути преди официалната част заваля дъжд, който въобще не уплаши стотиците привърженици. Те приеха това като ясен знак, че дори небето рони сълзи за великия Гунди. Много от тях същото не успяваха да сдържат емоциите си, а точно в 16,00 часа, за когато бе обявено началото на събитието, спря да вали, предаде БГНЕС.

Паметникът е изграден по идея на фенклуб "Гунди-Редута", осъществена от Инициативния комитет „Привърженици на ФК Левски“, Асоциация „Levski Family” и най-вече благодарение на хиляди дарители.

Да отдадат почин на Аспарухов дойдоха неговата сестра Лидия, съпругът й Димитър Каров, който е една от най-големите волейболни легенди на България, племенницата му Мария и двете й деца. Сред поканените бяха и представители на няколко от големите родни клубове, както и на Министерството на културата, Столична община и Столичния общински съвет.

Паметникът на Гунди представлява бронзова статуя с височина от над 2 м. и изобразява централния нападател на сините в характерната му поза в атака. На табела върху монумента е изписани емблематичните думи, който Георги Аспарухов изрича пред представители на италианския Милан, които искат да подпишат договор с него: “Има една страна България. В нея има един отбор “Левски". В него съм се родил, в този отбор ще умра".

Да поднесат цветя дойдоха бившият собственик на "сините" Тодор Батков, легендарния защитник на клуба Николай Илиев, Живко Миланов и Елин Топузаков, който бе и единственият представител на клуба.