Цвят

След близо 30 години: Арестуваха заподозрян за убийството на Тупак

От Euronews България Euronews България

Полицията в Лас Вегас е арестувала мъж за убийството на рапара Тупак Шакур през 1996 г., което е дългоочакван пробив по делото, превърнало се в загадъчна мистерия за следователите и което не престава да вълнува обществеността от момента, в който хип-хоп иконата бе застреляна на булевард „Лас Вегас“ преди 27 години.

Дуейн „Keffe D“ Дейвис е бил арестуван рано сутринта в петък, въпреки че според двама служители, запознати от първа ръка с ареста, точното обвинение или обвинения не са били ясни веднага. Те не бяха упълномощени да говорят публично преди очакваното повдигане на обвинение по-късно днес.

Дейвис отдавна е известен на разследващите и самият той е признал в интервюта и в мемоарната си книга от 2019 г. „Легенда от улица Комптън“, че е бил в кадилака, когато е избухнала стрелбата. Когато губи живота си през септември 1996 г., Тупак е на 25 години.

Арестът на Дейвис идва два месеца след като полицията в Лас Вегас нахлу в дома на съпругата му в град Хендерсън на 17 юли. В документите се казва, че полицията е търсила предмети, „свързани с убийството на Тупак Шакур“.

Полицията съобщава, че е събрала няколко компютъра, мобилен телефон и хард диск, списание Vibe, в което е публикуван Тупак, няколко куршума 40-и калибър, две „вани със снимки“ и копие от мемоарната книга на Дейвис от 2019 г. „Compton Street Legend“.

В книгата Дейвис казва, че е нарушил мълчанието си за убийството на Тупак през 2010 г. по време на среща при закрити врата с федералните и местните власти. По онова време той е на 46 години и е изправен пред доживотен затвор по обвинения за наркотици. По неговите думи прокуратурата му е обещала да снеме обвинителния акт.

Дейвис се определя като един от последните живи свидетели на стрелбата срещу Тупак.