Европа

Закъснения и отменени полети тормозят летищата в цяла Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Закъснения и отменени полети тормозят летищата в цяла Европа в разгара на летния сезон.


В Будапеща броят на пътниците, използващи летището е достигнал нивата отпреди пандемията. Броят на полетите с повече от час закъснение се е удвоил. А отменените полети не са рядкост. Багажът често се товари едва на следващия ден.


И тук, както и навсякъде по света, авиоиндустрията е силно засегната от ковид кризата. В нея работят 2,3 милиона души по-малко, отколкото през 2019 г., а останалата работна сила все по-често стачкува за увеличение на заплатите.

Едно от предизвикателствата, с които се сблъскваме, са компаниите за наземно обслужване. Всички те са партньори на авиокомпаниите. Те се грижат за чекирането, качването на борда и обработката на багажа, както и за други неща. Такъв е случаят тук, в Унгария, но най-вече в международен план, където има голям недостиг на работна ръка. Особено за служителите, които обработват багаж. И разбира се, ако няма кой да поддържа самолета, той ще закъснее.

Каталин Валентини - директор "Комуникации", летище Будапеща

В Париж около 10 % от полетите на летище "Шарл дьо Гол" бяха отменени в края на юни, отчасти поради стачка на наземния персонал. Компютърен проблем допълнително наруши работата на летището.

На лондонското летище "Хийтроу" се натрупаха стотици куфари заради проблем с багажната система. На някои пътници беше съобщено, че няма да получат багажа си до два дни.

 

 

Ситуацията е много по-лоша в Обединеното кралство, заради една глупава политика, каквато беше Брекзит. Сега те не могат да наемат млади европейци, които да вършат тази работа, която британците не искат да вършат. Така че летищата в Обединеното кралство, според мен, ще продължат да бъдат с недостатъчен персонал и виждаме, че страдаме от много закъснения на контрола на въздушното движение и закъснения на летищата.

Майкъл О'Лиъри - главен изпълнителен директор на Ryanair

Персоналът на няколко летищата и авиокомпаниите в Европа стачкува, тъй като има недостиг на персонал. А много от работниците настояват за по-добри условия на труд и по-добро заплащане, тъй като търсенето на пътувания се увеличава. В началото на пандемията хиляди служители на летища и авиокомпании останаха без работа. И индустрията все още не се е възстановила.