Европа

1000 литра на квадратен метър потопили Волос

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Гърция се бори с преодоляване на щетите от циклона „Елиас“, който удари страната.

Втора мощна буря за по-малко от месец връхлетя части от Централна Гърция, като помете пътища, разруши мостове и наводни хиляди домове. Властите съобщиха, че най-тежките щети са регистрирани в района на Волос и в северните части на близкия остров Евия - район, уязвим от наводнения поради последиците от огромните горски пожари преди две години.

Пожарната служба извърши множество спасителни операции и евакуации. От Волос са спасени близо 300 блокирани граждани.

 

Ние сме под вода. Вижте какво е положението тук. Това е за втори път. Загубихме имуществото си. Загубихме живота си. Изгубихме душите си.

Марилена, местен жител

Жителите на Волос използваха мопове и лопати, за да изгребат калта от домовете си и да се опитат да защитят имуществото си.

 

Ситуацията не просто е била преодоляна по аматьорски начин. Тя беше изключително опасна и осъдителна.

Пантос Пинакас, местен жител

Спасителите претърсваха и планински район за двама души, след като частен хеликоптер, летящ в лошото време, се изгуби.

 

Когато заваля се качихме на горния етаж. Не можехме да останем тук, защото водата нахлуваше и на практика плувахме. Останахме на горния етаж при нашия наемател. Те ни приеха снощи.

Апостолис Даферерас, местен жител

Огромните, безпрецедентни количества валежи само за няколко дни ни показват по безспорен начин, че климатичната криза вече е тук, в Средиземноморието, в Гърция, заяви министърът на климатичната криза и гражданската защита Васи́лис Кики́ляс.

Количеството валежи, залели град Волос в Централна Гърция, е 30 пъти над средното ниво за септември. За по-малко от месец са отчетени 1000 литра вода на квадратен метър. 

По-рано този месец лошото време засегна същия район, като уби 16 души и нанесе щети на стопанства и инфраструктура за над 2 млрд. евро.

Атинският университет „Каподистрия“ изпрати първата си пратка със седем тона хуманитарна помощ за жителите на пострадалите от наводнения райони в префектура Тесалия, Централна Гърция Европейският съюз обеща на Гърция финансова помощ в размер на над 2 млрд. евро за справяне с щетите, причинени от летните пожари и продължаващите наводнения, а Атина предоговаря условията на други пакети с помощи, за да насочи средствата към преодоляване на последиците от пожарите.