Спорт

„Регата порт Бургас“ събра над 200 участници

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 08 191859

Повече от 200 състезатели от 7 държави се състезават в най-голямото международно ветроходно събитие „Регата порт Бургас“. Белите платна изпълниха хоризонта на Бургаския залив за щастие на стотици жители и гости на града. 

 

 

Преди състезанието тази година екипи на „Морска администрация“ щателно обходиха всеки периметър от залива заради новините преди месец за плаващи морски мини от войната в Украйна. Патрули са направили оглед заради сигурността и безопасността на участниците.

 

Увеличили сме ги в двоен размер и с особено внимание се отнасяме към състезателното разстояние, което се намира във водата. Предупредени сме при най-малкото съмнение за някакъв неидентифициран обект, ние ще алармираме „Морска администрация“ и ще се вземат необходимите мерки.

Евгени Мавродиев, президент на яхт клуб „Порт Бургас“

Подобни мащабни прояви се провеждат в много страни по света, като сред най-известните са Килската ветроходна регата в Германия, Ирската във Франция, тази в Маями, Флорида, и Истанбулската. А ветроходството е определяно от специалистите като един от най-скъпите спортове, наред с Формула 1, голф и конен спорт, по света.

 

Несъмнено един от най-скъпите, да не кажа и най-скъпия спорт. Оборудване се сменя всяка година, по няколко пъти, поради факта, че е подложено на много тежки природни условия, които го нарушават. И за да бъдеш конкурентноспособен, ти трябва да инвестираш постоянно в ново и ново оборудване.

Евгени Мавродиев, президент на яхт клуб „Порт Бургас“

И най-важното – вятърът се оказа достатъчно силен за провеждането на гонки. Толкова, че успя дори да скъса платното на румънските участници.

 

Навътре в морето вятърът е много силен. На първата гонка бяхме 4-и, но на втората още преди старта се обърнахме и поседяхме във водата, за жалост.

Кристиян Табаку, състезател

Високите очаквания за събитието се оправдаха заради 4 олимпийски класа от общо 7 в надпреварата.