Политика

Идната седмица управляващите представят на ЕК енергийния план

От Euronews България Euronews България
Denkov BGNES (2) Снимка: БГНЕС

„Всички знаем, че има забавяне по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като законопроектите, свързани с правосъдната система и енергетиката. Тази сутрин се чух с г-н Борисов, мисля, че изчистихме това недоразумение.“ Така министър-председателят акад. Николай Денков коментира напрежението от снощи, породено от думи на депутата от ГЕРБ Делян Добрев относно териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони и средствата, свързани с тях.

„Става дума за предварителна информация кои фирми са заинтересовани да инвестират в този регион. Тепърва догодина ще се открива конкурс за това кои са фирмите, които са готови да инвестират, т .е. това е само предварителна информация. Второ, при отварянето на поканата ще бъдат дефинирани какви са правилата, колко ще бъде националното съфинансиране или съфинансирането от страна на плановете“, обясни премиерът, предаде БГНЕС.

Денков посочи, че визираните от Делян Добрев над 1,4 млрд. лв. „няма да влязат в тези региони, ако изпуснем момента, а те са важни за хората“.

Премиерът припомни, че това, което са направили е буквално да извадят всички горещи теми, да ги сложат на масата, да предложат решения и да търсят съгласие. "Колкото и да е трудно, защото от тях зависи бъдещето на България", каза той.

В първата седмица на октомври България ще представи пред ЕК промените в Плана за възстановяване и устойчивост в енергийната му част, пътна карта за климатичен преход, както и териториалните планове, които станаха повод за напрежение между партньорите във властта.

С новия еврокомисар

Премиерът прие в Министерски съвет европейския комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Иванова също подчерта, че само България не е предала своите териториални планове. "100 млн. евро са почти загубени. Други 800 млн. евро са под въпрос, ако това не бъде направено в кратки срокове", каза още тя и допълни, че се надява на диалог, на дискусия и на намиране на решение. Това е първо посещение в България на Илиана Иванова в новата ѝ позиция.

Двамата с премиера са обсъдили приоритетите на българското правителство и как да използваме възможността, която нейната позиция предоставя като възможности и да се възползваме максимално от европейските инструменти в рамките на Европейския съюз. От своя страна Иванова добави, че са обсъдили основните приоритети, които стоят на дневен ред – Шенген, Еврозоната, както и основните моменти, свързани с ресорите, които поема в качеството си на еврокомисар.

 

 

 

Повече по темата за затварянето на въглищните централи - от Софи Цветкова във видеото: