Икономика

Туризмът в Албания бележи ръст: Какви исторически обекти са разположени в град Дуръс?

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Археологическите паметници са сред най-важните активи, които са превърнали Дуръс в основен туристически център в Албания. Освен плажа на Дуръс, почти всички чуждестранни посетители включват в програмата си посещения на археологически обекти и на хилядолетната история на пристанищния град.

Имаме стандартна обиколка. Посещаваме амфитеатъра, римските бани, венецианската Тора, след това преминаваме към тези, които са свързани с икономическата дейност на града, като Византийския пазар, и завършваме с крайбрежието и кухнята на Дуръс.

Вангел Дъмрочъ, туристически гид

Амфитеатърът, едно от чудесата на римската цивилизация от времето на император Траян, е на първо място в списъка. През летния сезон Дуръс е посрещнал над 13 000 посетители.

Имаме голям брой посетители и приходи. Ако говорим конкретно само за амфитеатъра, миналата година го посетиха около 6000 туристи, а тази година за същия период сме на брой 13 000 посетители.

Албан Рамохитаж, директор на музейния център в Дуръс

Туристите, посетили Дуръс тази година, са от цял свят

„Невероятно е. Чудесно е как в този град новите сгради „съжителстват“ с такива стари сгради. Това е нещо, което никога не съм виждала преди“, споделя турист.

Винаги има място за подобрение, затова властите обещават непрекъснато усъвършенстване. От Вльора до Триест, Дуръс остава най-старият град в източната част на Адриатическо море. Това засилва интереса на чужденците към музеите и паметниците, открити главно през втората половина на миналия век.