Политика

„Очертава се погром“: ГЕРБ призова кабинетът да вземе спешни мерки относно въглищните централи

От Euronews България Euronews България

„Организира се бързо обществено обсъждане на териториални планове. Част от прочетеното в тях е меко казано скандално. Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, зад тях прозират имената на спонсори на ПП-ДБ. Ключово важно е да се удължи животът на въглищните централи.“

Това заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ на извънреден брифинг в парламента.

„Ако техническите кадри се разбягат няма да има никакви инвестиции. Няма кой да стои и да чака да се реализират 10 години тези инвестиции“, добави той.

Делян Добрев заяви, че „правителството се готви да раздаде 1,706 млрд. евро на фирми, които никой не знае от къде дойдоха, имало ли е търг и т.н. По неговите думи 180 млн.евро ще получи фирма „Резолв Енерджи“, регистрирана в Люксембург, за да построи фотоволтаик на мините.

„Това не е скандал, а международен скандал“, твърди Добрев.

„European energy” ще получи 450 млн. евро. Коя е тази фирма? Някакво състезание имаше ли? Конкурс за 3 млрд. лв., за който никой не е разбрал?“, попита той.

Добрев каза, че не знаят кой е направил тези проекти и искат да разберат.

Това правителство не е наше. В него имаме един вицепремиер и външен министър, който няма отношение за парите и как се раздават.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ

Теменужка Петкова заяви, че по този план не се предвиждат никакви средства за Маришкия басейн и удължаване на живота на въглищните централи. „Тези централи са 46% от необходимата енергия за страната, а през зимата 60%“, коментира тя и настоя да се работи за запазване на въглищните централи.

Красимир Вълчев каза, че се знае кой определя депутатите в ПП и посочи името на Дечо Колев. Той посочи, че Радослав Рибарски е бил служител на Колев.

„Новите инвестиции предполагат да бъде създаден нов обществен план, индустриални зони, и т.н и за това трябват 10-15 години. Ако ние закрием през 2025-2026г. и открием новите работни места през 2037г. очевидно имаме дупка от 11-12 години. Запазването на живота на централите не пречи на прехода, а е предпоставка да се извърши преходът“, каза още той.