Европа

Три изложби привличат вниманието в Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

В Музея на цивилизациите на Европа и Средиземноморието в Марсилия изложбата "Фараони суперзвезди" представя повече от 300 експонати от най-големите колекции. Акцентът е връзката между историята и митовете за владетелите – мъже и жени – на древен Египет. Докато някои от тях са се превърнали в истински попкултурни икони като Клеопатра или Тутанкамон, други са напълно забравени... и сега може да научите интересни неща за тях. 


Изложбата с творби на Рафаело в Националната галерия в Лондон е изключителна по много начини - тя показва творби, заети от Ватикана, Лувъра, Ермитажа, Прадо, Уфици. Дава на посетителите уникална възможност да оценят широчината на уменията и творческия потенциал на гения, заниманията му с архитектура, неговите поетически текстове, скулптури, гоблени и гравюри.


Новата изложба в Музея за съвременно изкуство в Рим, MAXXI, обединява инсталации на 15 международни художници, включително някои, специално поръчани за случая. Визионерският поглед на художниците отразява нашето време, пълно с несигурност и предизвикателства, но също и с многобройни човешки и технологични възможности, и с надеждата за големи еволюции и по-добро бъдеще.