Европа

Започна театралният фестивал в Авиньон

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Театралният фестивал в Авиньон – най-големият по рода си в света, се завърна след двегодишно отсъствие поради пандемията от коронавирус. На миналогодишното издание имаше постановки, но трябваше да се носят маски и нямаше улични представления. Сега артисти пристигнаха от цяла Европа, за да изправят отново фестивала на крака.

 

Много сме щастливи, защото винаги сме присъствали на празничния парад, това е парад на всички танцуващи и пеещи. Да бъдем отново заедно след две години – това е чудесно.

Барбара Спатаро – италианска актриса

До края на юли Авиньон ще диша театър, превръщайки своето архитектурно наследство в различни места за спектакли – от величествения Дворец на папите до импровизирания кафе-театър. Съществуват, разбира се, притеснения за връщане на някои здравни ограничения заради настъпващия COVID.

 

Винаги е малко плашещо, ако отново прекъсне или спре. Но за момента в Белгия всичко върви добре. Имам впечатление, че тук, в Авиньон, също всичко е наред. Надявам се да продължи така.

Никола Валентини – белгийски актьор

Този белгийски стендъп комик има последната дума: „Франция, обичаме те, ти си като нас, само че белгиецът е французин в добро настроение!“


Фестивалът бе открит с пиесата „Черният монах“ (адаптация по Чехов) на руския режисьор Кирил Серебренников, който наскоро бе освободен от арест в Русия.