Euronews Уикенд

От Благоевград до Ню Йорк: Рокли на млад дизайнер заблестяха на „Мет Гала“ 2021

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 08 181523

Не той избира модата, а модата избира него. И казва, че за да твориш не е нужна само фантазия, а и силен характер.

 

Запознайте се с Димитър Милчев – роден в Благоевград, но след 12-и клас напуска България и жъне успехи навън. Израстнал в семейство на стоматолози, той избира друго. А на 23 вече е сбъднал най-голямата си детска мечта – да работи с холандския дизайнер Айрис ван Херпен.

 

Записах висше образование в университет в Англия с моден дизайн и бизнес. След това имахме стажантска програма, която трябваше да покрием. Аз кандидатствах за стажа на Айрис. Конкуренцията беше сериозна, преборих над 500 човека. 15 бяхме одобрени и е комплимент за мен това.

Димитър Милчев, дизайнер

Благодарение на тази среща Митко има възможност да покаже таланта си на "Мет Гала". Две от роклите по дизайн на Айрис минават през неговите ръце. Единият тоалет в кръстен „Магнитосфера“, а облечен върху актрисата Хейнли Стейнфелд ни оставя без дъх.

 

Цялата рокля е ушита на ръка. Отне ми 540 часа. Няма да забравя колко много съм стоял извънредно. В продължение на няколко дни от 9 сутринта до 4 през нощта. Въпреки физическата умора, имаш духа да продължаваш и тя не те спира да продължиш и да стигнеш до крайната изработка.

Димитър Милчев, дизайнер

В негова рокля на червения килим видяхме облечена и Уини Харлоу.

 

Всички тези детайли, които се виждат, са луминисцентно бели. Те са пигментирани, това представлява силикон, който е отливан ръчно от мен и екипа. Този тоалет изиска екипна работа, изработен е за около 400 часа, но това е единствено и само благодарение на факта, че бяхме трима човека, иначе щеше да бъде непосилна задача.

Димитър Милчев, дизайнер

Тоалетите, които Митко създава, са различни, екстравагантни и любими за редица фотосесии. И понеже обича предизвикателствата, не пропуснахме да му отправим едно – да съчетае в един тоалет цветовете за пролетта, които диктуват тенденциите за тази година.

Димитър съветва да бъдем ярки, свежи и смели. Както смело ще поеме той по пътя на следващата си цел - да създаде собствен бранд.