Политика

Изборен експерт: Твърде много съмнения има около изборите. Може би само в машините не се съмнявам

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Изненади в кандадатите за кметове от различните партии няма, но има една поредна закачка към гражданите. Една от последните кандидатури е повод за всички нас да се замислим, когато шеф на новини в национална медия води преговори с политическа партия, която и да е тя, дали не трябва първо да си подаде оставката, а не да завърши преговорите, а след това да подаде оставка. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК.

Във всички градове ще има оспорвана битка, в много от селата също. За София надявам се този път младите хора да бъдат по-активни. Има млади кандидати, надявам се да намерят свой представител и да отида и да гласуват.

Според Румяна Дечева балотаж на предстоящия вот ще се проведе в голяма част от страната.

Като изключително резонно предложение определи Дечева идеята времето от първия вот до балотажа да не е седмица, а 14 дни. Толкова близо до изборите обаче това едва ли ще се случи, каза още тя.

Ние сме най-наблюдаваната страна от членките на ЕС, точно защото много от правилата при нас не са европейски и много често се променят преди изборите. Никой не се вглежда в тези препоръки, освен обществения съвет. Никой никога не ги взима предвид. Всички промени в България стават в последния момент и стават, за да се получи някаква стъпка напред в надпреварата при следващите избори, каза още Румяна Дечева.

 

Имам много съмнения около провеждането на тези избори, може би само в машините нямам съмнения. Имам своите съмнения по отношение на парламентарната комисия, която ще се занимава с почтеността на машините.Това предизвиква няколко въпроса: защо няма пълен анализ на изборния кодекс, защо има комисия само за машините, но без хартиените бюлетини, защо се противопоставя една технология на друга технология, защо през цялото време политически сили подкопават доверието от трибуната на НС?

Машините винаги са били охранявани от националните институции. В машините трябва да има възможност за одит, но той трябва да става по различен начин, да става веднага след приключване на гласуването, да има някакъв ред и това да се прави от ЦИК, както пише в закона, каза още Дечева.

Отново ще бъде много трудно за членовете на секционните избирателни комисии. Никой не пожела да види един от проблемите – много рано се отварят секциите и много късно се затварят. Това, че няма заменяемост на членовете на СИК. Те като правило са излъчвани от политически партии. Те няма да бъдат подговени все по същите причини, но колкото и да са подготвени, нито един от нас не би могъл да излезе в 5 сутринта от вкъщи и в 10 вечерта да стои и да попълва най-безобразния протокол, който съм виждала. А аз съм виждала избори в почти 100 държави, допълни Румяна Дечева.

Цялото интервю вижте във видеото.