Добро Утро, Европа

Александър Ракшиев, ПП: До последния момент преговаряхме, но никога не сме имали 121 сигурни депутати

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Не мисля, че в някакъв момент ние сме имали 121 сигурни депутати. Преговорите протичаха до последния възможен момент, защото ние казахме, че ще направим всичко по силите ни да съберем необходимото мнозинство и действително изпълнихме заявката си. Буквално до петък на обяд ние продължавахме да провеждаме разговори, но така и не успяхме да съберем необходимата подкрепа. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Александър Ракшиев, депутат от „Продължаваме промяната“, по повод преговорите за правителство.

Той обясни защо мандатът бе върнат без предложение за проектокабинет.

 

Аз не мисля, че това е „предаване без бой“. От стратегическа гледна точка, ситуация, в която ние влизаме в пленарна зала с кабинет без гарантирана предварително заявена подкрепа за принципи и политики, ние изпадаме в ситуация, в която този кабинет може да е заложник на едно мнозинство, което във всеки момент да реши да го свали. Ние искахме да направим кабинет по правилния начин.

Александър Ракшиев, депутат от "Продължаваме промяната"

Изглежда, че пътят, по който ще намерим необходимото мнозинство, за жалост минава през избори, колкото и да не ни се иска. Смята Ракшиев по отношение на възможностите за реализация на третия мандат. Не сме зачеркнали третия мандат, но ще видим когато дойде при някоя от партиите, те какъв подход ще имат, как ще преговарят и какви приоритети ще поставят пред едно потенциално бъдещо правителство. И когато видим всички тези неща, ние ще преценим дали да го подкрепим или не, поясни той.

Цялото интервю вижте във видеото.