Политика

Битката за местния вот – каква е картината в големите градове?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Global_And
Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Броени дни преди старта на кампанията за местните избори претендентите на основните политически сили за големите градове вече са ясни. Техният списък беше попълнен след дълго чакане с анонсирането на кандидата на ГЕРБ за кмет на София. Той се оказа доскорошният директор на "Новини и актуални предавания" на бТВ Антон Хекимян. Кой с какви нагласи влиза в битката за местния вот и кои ще са най-интересните сблъсъци по места? По темата работи Анелия Джамбазка.


София:


Васил Терзиев беше първата обявена кандидатура за кмет на София, той е издигнат от 3 партии – ПП-ДБ и Спаси София. Терзиев е основател на една от най-успешните софтуерни компании у нас.

Ден преди крайния срок ГЕРБ обяви кандидат за кмет на София. Изборът е Антон Хекимян, който е дългогодишен журналист, а от 2020г. насам и директор на отдел Новини в БТВ.

Проф. Вили Лилков влиза в битката за столицата, издигнат от обединението"Синя София". Лилков е бивш десен депутат и общински съветник. Известен е с антикомунистическата си позиция и изследванията си в областта на режима след 1944г.

Коалицията "Левицата!" и БСП издигнаха общ кандидат за местния вот в София, това е Ваня Григорова. Тя е бивш икономически съветник в синдиката КТ „Подкрепа“.

 

 

Пловдив:

Двама математици от ПП-ДБ и ГЕРБ се изправят един срещу друг в надпреварата в Пловдив. Костадин Димитров от ГЕРБ и проф. Ивайло Старибратов от ПП-ДБ.

Димитров е кмет на район "Тракия" в Пловдив от 2011 година насам. Старибратов е заместник-председател на просветната комисия в парламента и е бивш депутат.

Кандидатурата на ИТН е депутатът Станислав Балабанов. Той е познат като журналист, сценарист и телевизионен водещ.

 

Варна:

Иван Портних, ГЕРБ - той управлява морската столица от 2013г. насам. С управлението на Портних във Варна са свързани редица скандали. Последно Апелативната прокуратура във Варна започна досъдебно производство за престъпление по служба, свързано с овладяването на Пловдивския панаир.

Благомир Коцев е издигнат от ПП-ДБ, той е настоящи областен управител. Дни преди предизборната кампания Коцев получи обвинение от Портних, че фирми, свързани с него провалят общината. Той има дългогодишен опит в сферата на управлението на кораби, както и в ресторантьорството и хотелиерството.

Коста Стоянов е номинацията на „Възраждане“. Стоянов е народен представител и е бил общински съветник и заместник-кмет на Бяла.

 

Велико Търново:

Даниел Панов, ГЕРБ - той е кмет на Велико Търново от 2011г. насам.

Йордан Терзийски е изборът на ПП-ДБ за кандидат-кмет в старата столица. По образование той е математик и архитект. Терзийски е депутат в последните два парламента.

 

Бургас:

Дългогодишният кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов отново влиза в надпреварата за местните избори. Той е кмет на морския град от от 11 ноември 2007 г.

Станимир Баев, БСП – той е заместник директор на Природоматематическата гимназия в града.

Тодор Иванов, ИТН - Иванов е и областният координатор на партията в града. Той е инженер, завършил е и индустриален мениджмънт.

Тодор Ангелов, "Възраждане" - председател на тракийското дружество "Екзарх Антим I".

 


Стара Загора:

Сред имената в битката за града на липите са настоящия кмет Живко Тодоров от ГЕРБ. Тодоров се кандидатира за четвърти път.

Иван Върляков от БСП е iИзпълнителен директор на Регионалната асоциация на общините и преподавател в Тракийския университет.

Искра Михайлова от "Възраждане" е депутат в последните три парламента.

 

Русе:

Шефът на УМБАЛ “Канев” Русе Иван Иванов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на Русе. Иван Иванов е взел решението си в последните дни, след като е имал разговори лично с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Адвокат Рена Стефанова е кандидатът за кмет на Русе на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Пенчо Милков е номиниран от всички местни структури на БСП. Пенчо Милков е избран за кмет на Русе на местните избори през ноември 2019 г. Тогава той е един от малкото пробиви на БСП, побеждавайки бившия кмет на града от ГЕРБ Пламен Стоилов.

Анатоли Станев е кандидатът за кмет на ИТН в Русе. Анатоли Станев бе областен управител в Русе. Той е юрист и адвокат. Бил е член на Софийската адвокатска колегия. Станев беше и директор на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Русе преди да заеме поста на областен управител.

 

Благоевград:

В Благоевград, основните претенденти за кметския пост са досегашният кмет Илко Стоянов, който спечели доверието на избирателите като лице на ИТН. Този път обаче той се явява в надпреварата издигнат от ГЕРБ.

Кандидатът на ПП-ДБ за Благоевград е Методи Байкушев. Той е адвокат, преподавател и граждански активист.

Станислав Богдански е кандидатът на ИТН за кмет на Благоевград.Той е депутат в 49-ото Народно събрание. Член е на парламентарните комисии по електронно управление и информационни технологии и по превенция и противодействие на корупцията, на 33 години и по професия е застраховател.

Николай Шушков – БСП. Той ще се яви като независим, издигнат от Инициативен комитет, чийто председател е бившият кмет Лазар Причкапов. 

 

Кърджали:


Хасан Азис, който управлява Кърджали от 20 години, няма да бъде номиниран отново за кмет на Кърджали - изборът на ДПС пада върху Ерол Мюмюн. Според Азис, Мюмюн е подготвен и достоен кандидат, който ще наследи години на отлична работа в община Кърджали, както и подготвен екип.

Радослв Милев, ПП-ДБ – вече втори мандат е общински съветник в Кърджали.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Кърджали е областният управител Никола Чанев. Той е финансист по образование, данъчен служител по професия.

Константина Карабоюкова е изборът на БСП. Тя е лидер младежката организация в района.