Общество

Патриарх Неофит праща български свещеници в Руската църква

От Euronews България Euronews България
Neofit Снимка: БГНЕС

Български свещеници ще бъдат назначени от днес в храм "Св. Николай Мирликийски", известен като Руската църква. Това е разпоредил патриарх Неофит, съобщиха от Софийската света митрополия.

Целта е в църквата да бъдат възстановени обичайните богослужения. 

"Софийската света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа", се казва още в него.

"Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони", уточняват още от митрополията.

Останалите въпроси, свързани със собствеността на храма и неговото бъдеще, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия синод, което ще се проведе на 3 октомври. 

Патриарх Неофит, който е и софийски митрополит, е информирал за действията си главата на руската православна църква Кирил. 

"Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни", пишат още в съобщението.

Не се посочва кои и колко свещеници ще бъдат "командировани" в заключената към момента църква. В съобщението се казва само, че, преди да поемат своите задължения, те са били приети от патриарха и са получили неговата благословия.