България

Зам.-министър на правосъдието в оставка: Сегашният състав на ВСС винаги ще оправдае главния прокурор

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Нямаше изненада в решението на ВСС. Аз лично считам, че и двете предложения, с които се искаше предсрочно освобождаване главния прокурор, имаха своите сериозни основания – достатъчно и на брой, и като тежест на нарушенията, извършени от главния прокурор. От друга страна, за тези на практика почти 5 години, на финала на сегашния състав на ВСС, мисля че всички хора, които са наблюдавали неговата дейност, се убедиха, че вътре в него си има едно монолитно мнозинство, което каквото и да се представи на него във връзка с дейността на главния прокурор, то винаги ще го оправдае, защото там има една формирана трайно през годините взаимна зависимост между главния прокурор, представителите на прокурорското съсловие в съвета и 11-те члена на ВСС, избрани от Парламента. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието в оставка по повод решението на ВСС да остави на поста главния прокурор Иван Гешев.

Когато е правена Конституцията, народните представители от ВНС вероятно са влагали в идеята, че това ще бъдат представителите на обществото, които ще помагат във ВСС обществото да има някакъв поглед и контрол върху дейността на съдебната власт, за да е предотврати чрез тяхното присъствие вътре самозатварянето, херметизирането на съдебната власт и тя да не се изроди в една абсолютно безконтролна и самодостатъчна власт, предположи Дечев. Той изрази съжаление, че тази идея бързо се е изродила в това, че тези 11 члена изпълняват по-скоро една политико-партизанска поръчка на партиите, които са ги изпратили от Парламента във ВСС.

 

В Министерството на правосъдието категорично сме убедени, че главният прокурор е направил такива нарушения, за които заслужава да бъде отстранен. За да бъде избран един магистрат или юрист за главен прокурор, той трябва да е безспорен професионалист и образец за подражание. В настоящия момент ние имаме главен прокурор, който заради негови действия и изказвания като зам.-главен прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура, България е глобена по делото „Баневи срещу България“ с 20 хиляди евро, затова че той в лично качество като прокурор, с негово изказване е заявил неща по адрес на двама обвиняеми, с които е нарушил презумпцията за невинност. И това е решение на ЕСПЧ в Страсбург.

Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието в оставка

Аз лично не споделям това правно становище, че главният прокурор трябва да отговаря единствено за действията, които е извършил в мандата си като главен прокурор, казва Дечев.

Министерството на правосъдието вече има готов законопроект за разследване на главния прокурор от независим магистрат, напомни зам.-министърът на правосъдието в оставка.

Цялото интервю вижте във видеото.