Европа

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е на крачка от това да има първия си кмет

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Alternativa Za Germaniq Снимка: AP

Една от най-силните крайнодесни формации в Европа – „Алтернатива за Германия“, е на крачка от това да има първия си кмет. Това е Йорг Профет, който е фаворит за поста в град Нордхаузен, провинция Тюрингия. Според проучванията той води убедително пред настоящия градоначалник Кай Бухман.

"Мисля, че той е много разумен човек. Има компания, има хора. Мисля, че е умен човек, който си върши работата", посочи гражданин.

"Като кмет аз постигнах много за града през последните 6 години. Нордхаузен беше в банкрут, от 2020 г.  вече не е така", заяви пък Кай Бухман, кмет на Нордхаузен.

Евентуална победа на Профет обаче буди недоволство сред местни граждани. Наблизо се намира бившият концентрационен лагер Мителбау-Дора. В Нордхаузен все още живеят близки на оцелели от лагера.

"Наистина бихме изключили г-н Профет от нашите събития, и по-специално от възпоменателните събития по повод годишнините. Това е така, защото просто не искаме да принуждаваме оцелелите и техните семейства, които идват, за да отдадат почитта си, да бъдат в присъствието на човек, който очевидно разпространява ревизионистки възгледи", каза Анет Дремел, директор на мемориала „Мителбау – Дора“.

Подобно на много членове на крайнодясната „Алтернатива за Германия“, Йорг Профет е обвиняван в екстремизъм. В публикация в блога си през 2020 г. той твърди, че съюзническите сили, освободили лагера Мителбау-Дора, са се интересували единствено от това да шпионират ракетната технология на обекта.

Той също така призовава за прекратяване на „култа към вината“, което е препратка към усилията на страната да помни и да се учи от Холокоста. Осем процента от германците вече могат да бъдат определени като хора с ясно изразени дясноекстремистки възгледи, в сравнение с два до три процента през предходните години.