Бизнес

Експерт: Горивата ще стигнат около 3 лв. до края на годината

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Журналист

За мен стресът с цените на горивата е изкуствено създаден от най-големите производители на нефт в световен мащаб. Явно идеята е да се постигне някаква по-висока цена на нефта, която ги устройва.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Намали се добивът на нефт, а в последните няколко месеца потреблението нарасна. Нормално е вече запасите в тия региони да намалеят драстично и цената да скочи.

От понеделник фичерсите за октомври не падат под 1000 долара за дизела, което, както и да го гледаме, ако се задържи, ще виждаме цени около 3 лева и малко над 3 лева.

Заради краткия срок от 30 дни след отпадане на дерогацията на „Лукойл“ може да се получи някакъв вакуум на горива от „Нефтохим Бургас“.

За мен не е добра идея държавата да се меси в делата на една компания. Не знам колко добър стопанин е държавата.

„Нефтохим Бургас“ може да работи и с други сортове нефт, освен руски, въпросът е финансовите условия колко са добри. В момента е настроена основно за Уралс. Мисля, че няма да има проблеми с рафинерията. Въпросът е, че така както се държи компанията в момента, локално на нашия пазар, има идеята да се продава. Това е лично мое мнение.

В момента бензин в нашия регион много трудно може да се намери. Дизелът е с около 20 долара по-скъп на тон, ако трябва да го купим от там.

Според мен цените до края на годината ще бъдат в рамките на 3-те лева.

Вижте цялото интервю във видеото.