Политика

Социолог: „Продължаваме промяната“ имат интерес от предсрочни избори

От Euronews България Euronews България

Връчването на неизпълнен мандат от Асен Василев беше очаквано. Няма изненада тук. Макар, че до последно се водиха разговори и „Продължаваме промяната“ даваха сигнали към останалите партии, апелирайки към тяхната съвест и независимост, мисля че и самите те не очакваха да бъде изпълнен този мандат.

Това заяви в Euronews Primetime социологът от „Галъп интернешънъл” Яница Петкова, като добави, че формацията на Петков и Василев има интерес от предсрочни избори, разчитайки на обществената мобилизация около отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев и гласувания вот на недоверие към кабинета „Петков”.

Тя отбеляза, че в последните седмици се говори за промяна в Избирателния кодекс, което е индикатор, че наближават избори. По нейните думи дори поведението на партиите и тяхната реторика е предизборна.

Социологът обърна внимание и на факта, че от „Продължаваме промяната“ са успели да привлекат още 2 депутатски гласа към 115-те, гласували против вота на недоверие към кабинета „Петков“.

„И да бяха отцепили още 5-тима, 121 депутата не са достатъчни за едно стабилно управление и правителство“, добави тя.

Според нея 47-то Народно събрание и кабинетът в оставка са се ръководили от една политика на чертане на червени линии.

Разпределянето на парите беше основният мотив, може би, за да се разпадане това правителство, независимо от всичко останало, което се спомена.

Яница Петкова, социолог от „Галъп интернешънъл”

Петкова е на мнение, че президентът Радев иска да остави още време на партиите да водят разговори, от което може да се направи извод, че няма голямо желание да назначи служебно правителство.

Според социолога най-диалогичната партия в Народното събрание е „Демократична България“ и ако се цели на всяка цена да има правителството в рамките на това Народно събрание следва третият мандат да бъде връчен именно на дясното обединение.

„Възраждане“ също има интерес от предсрочни избори, но по думите на Петкова гласуването заедно с ГЕРБ и ДПС на вота на недоверие се е отразило негативно на партията.

Според нея участващите в коалицията партии са си взели поука, че не трябва да се пристъпва към т.нар. „феодализация“ на министерствата.

Целия разговор вижте във видеото.