Бизнес и технологии

Поскъпване в буркан: Колко ще ни излезе тазгодишната зимнина?

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

С поне 30% по-скъпа ще ни струва зимнината тази година. Ще затварят ли по-малко буркани хората или ще разчитат на домашна продукция - разказва Юлиян Стоянов.



Отиваме в градината на Цеца Величкова. Не певицата от Сърбия. Цеца от Казичене. Затворила е само шест буркана.

„Изстинаха и си ги прибрах сутринта и с нетърпение чакам детенцето ми да си дойде от Германия и да му ги дам. Те са за него, не са за мене“, споделя тя.

Тази година има лоша реколта, затова има само няколко буркана зимнина. Въпреки това вече на над 70-годишна възраст, Цеца отказва да пазарува зеленчуци от магазина.

„До сега такова нещо не ми се е случвало. Аз повече от 35 години работя в градината, до сега никога не съм имала подобни случаи. Доматите започнаха още в началото да съхнат. Аз съм против това да купувам от магазина и против това да пръскам. Може би благодарение на това, че не съм пръскала - не изкарах нищо“, разказва Цеца. 

Но и да имаше желание за купешки продукти - няма пари за тях.

 

Просто нищо не се прави за обикновения човек. Аз не мога да си купя нищо от пазара. Ето цяло лято съм си брала от моето. Не са хубави, но за мен са добре. Имах си и домати и краставици, там са ми тиквичките.

Цеца

Чувствителна разлика има в цените на зеленчуците спрямо септември миналата година.  Доматите на едро са поскъпнали с 30%. Най-голяма разлика има при краставиците, с поскъпване над 70%.

Скъпо или евтино - българска продукция или не, българинът си иска зимнината.

 

Нали трябва да правят зимнина - като дойде края на месеца и се върнат - ще тръгне работата.

Карамфилка, продавач на женския пазар

Докато гражданите си купуват чушките, които пекат на балконите, Цеца не мечтае за града.

„Никога не бих се върнала в София. За нищо на света. Ако ще, да живея до партийния дом“, категорична е тя.

За Euronews Bulgaria Юлиян Стоянов.