Култура

Ученическият конкурс „Разкажи за София“ – билет за вход в университета и в света на медиите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Прием в специалност „Журналистика“ на Университета за национално и световно стопанство плюс „вход“ в света на медиите. Това са само част от наградите, които ще получат участниците и финалистите в ученическия конкурс „Разкажи за София“.

Той започва от утре, а негов организатор и вдъхновител е Десислава Василева, която от години провежда националния конкурс „Работилница за репортери“ - своеобразна журналистическа школа за ученици под ръководството на някои от най-популярните и утвърдени български журналисти.

Тази година изданието на конкурса е с подкрепата на Столичната община, затова конкурсът ще се проведе само в столицата. А негов медиен партньор е и Euronews Bulgaria.

Двама представители на телевизията са пряко „замесени“ в инициативата. Главният редактор на Euronews Bulgaria Марина Стоименова е в журито, което ще избере финалистите и победителя. А главният редактор на сайта euronewsbulgaria.com Калина Влайкова е поканена за „супер ментор“ и ще дава насоки, съвети и наставления на участниците.

Записването за тях започва от утре. Желаещите могат да кандидатстват в платформата на „Разкажи за София“, която ще открият в сайта rabotilnitsazareporteri.com.

За целта трябва да напишат есе на тема „Разкажи за София“. Свободни са сами да си изберат темата, защото за нас е важно да видим и чуем какво те искат да ни разкажат, какъв е техният поглед, какво мислят младите“, каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Десислава Василева.

След проверка и оценка от всички кандидати ще бъдат селектирани 30, които ще преминат към същинската част на конкурса. В нея те ще имат възможност под наставленията на ментори да изпробват таланта си в различни журналистически жанрове. А най-добрите ще получат и голямата награда – посещение в Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Ева Майдел, безплатен прием в специалност „Журналистика“ на УНСС и стаж в някоя от медиите – партньори на инициативата.

Срокът за кандидатстване е 27 септември, уточни Десислава Василева.

За всички години през нашата Работилница за репортери са минали над 600 участници. На много от тях сме помогнали да открият своето призвание. Ориентираме ги, учим ги да търсят, да анализират, да боравят с информация, да бягат от фалшивите новини и да търсят достоверните източници на информация - а това е ценно за живота като цяло.

Десислава Василева, ръководител на проекта "Разкажи за София"

„Да поискаш да пишеш добре, означава, че притежаваш смелост. Че не искаш да се криеш зад шаблони, клишета и заготовки, а имаш куража да се изразяваш свободно чрез думите. Затова ценя високо този конкурс – той показва, че в България има достатъчно грамотни и талантливи деца, които искат да надграждат и обогатяват своята писмена култура“, каза Калина Влайкова.

Тя посъветва кандидатите и участниците в конкурса, както и всички, които си служат с писмена комуникация, да бъдат винаги максимално конкретни в изразяването си.

„Много хора са предпазливи в изразяването си чрез текст и предпочитат да си служат с квалификации, вместо с конкретика. А всъщност колкото по-богат и конкретен е един текст, толкова по-силен и въздействащ ще бъде той“, обясни Влайкова.